Dövme Yaparken ve Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli ?
Öncelikle bilmemiz gerekir ki dövme çeşitleri sadece 2'ye ayrılır. Birincisi, '' Kalıcı Dövme '' müdahale edilmedikçe ömür boyu sizinle birlikte kalır. İkincisi ise '' Hint Kınası ile yapılan Geçici Dövme ''. Bu tarz dövmeler ise su ile temasa bağlı olarak ortalama 2 hafta içinde yavaş yavaş silinirler. Bir kaç aylık, 3 üç aylık, 6 altı aylık veya yıllık geçici dövme uygulamaları yapıldığı konusunda duyumlar alsanız da itibar etmeyiniz. Kalıcı makyaj boyası ile yüzeysel yapılan bu dövmeler zamanla sizi tamamen terk etmez. Yapılan motif hem kalitesiz olur, hem de bütünlüğünü kaybederek sizinle birlikte yarım yamalak bir şekilde yine ömür boyu kalır. Sizi mutlu ve tatmin edecek bir sonuç alamazsınız. Çünkü kalıcı makyaj boyası yüze uygulandığında cilt yağlı olduğu için zamanla etkisini kaybedebilir fakat diğer bölgelerde yine kalıcılığını koruyacaktır.
En iyi dövmeciler karşısındaki insanı para olarak görmeyen, dövme yaptıracak kişiyi dövmecinin kendi elinden çıkma sanat eserini ömür boyu mutlulukla taşıyacak birer sergi yada kendi prestiji gibi gören sanatçılardır. Dövme sanatçısının insanların psikolojisini de çok iyi tahlil edebilmesi gerekmektedir. Dövme yaptıracak kişi tedirgin, gergin yada kararsız olabilir. Böyle kişileri telkin etmek, sakin tutmak onlara güven vermek çok önemlidir. Bunun yanında alkol yada çeşitli maddelerin etkisi altında insanlar stüdyonuza gelebilir böyle durumlarda karar mekanizması düzgün çalışmadığından, kesinlikle onlara sonradan pişman olabilecekleri dövmeler yapmamalısınız. Kararsız yada dövmesinden sonradan pişmanlık duyabileceğini düşündüğünüz kişileri en doğru şekilde yönlendirmelisiniz. Bu gibi durumlarda onlara mesleklerini, yaşam tarzlarını, hobilerini sorarak, gözlemleyerek hem sohbet edip onu rahatlatmış hem de doğru dövme seçimi için yönlendirecek bir yol bulmuş olursunuz.
İyi bir dövmeci olmanın en önemli şartı gerekli hijyen ortamını sağlamaktır. Böylece hem sanatçı kendi sağlığını hem de müşterisinin sağlığını garanti altına almış olur. Belki çok güzel dövmeler yapabilirsiniz ama bunu sağlıksız koşullarda yapıyorsanız, kendinizi ve karşınızdaki insanın hayatını tehdit etmiş olursunuz. Bu durumda sanatınız ne kadar üst düzey olursa olsun iyi bir dövmeci olmanız mümkün değildir. Bu yüzden dövme yaptıracak kişi çok iyi araştırma yapmalıdır. Dövme yaptıracağınız sanatçı mutlaka sabit, her zaman yerinde bulabileceğiniz bir stüdyoya sahip olmalıdır. Gideceğiniz stüdyonun kesinlikle ustalık belgesi, sicil tasdiknamesi, mesleki faaliyet belgesi gibi belgelere sahip olması gerekmektedir. Size %100 hijyen sağlamak için Autoclave cihazı kullanmalıdır. Sarf malzemeleri ise tek kullanımlık olmalıdır.
Çok iyi resim yapıyor olmanız, iyi bir dövmeci olacağınız anlamına gelmez. Dövme teknikleri çok farklıdır. Unutmayınız ki dövme yaptığınız yer bir tuval değil gerçek deridir. İyi bir dövmeci olmak gerekli sağlık koşullarını sağladıktan sonra dövme tekniklerini gözlemleyip, araştırarak ve özümseyerek olur. Mutlaka bir dövme stüdyosunda çıraklık yapmalı başından sonuna dövmeciliğin tüm evrelerini teorik olarak öğrenmeli, sonrasında ise bolca pratik yaparak deneyim kazanmalısınız.
Dövmecileri, size yaklaşımları ve fiyatlarından da tahlil edebilirsiniz. Gerçekten sanatını doğru bir şekilde icra eden dövmecinin fiyatları bellidir. Eğer en ucuz dövmeciyi ararsanız büyük ihtimalle sağlıksız koşullarda ve amatör ellerden deneyim kazanmak için yapılmış kalitesiz bir dövmeye kapı açmış olursunuz. En pahalı dövmeci ise ya gerçekten çok üst düzey dövmeler yapıyor ya da istediğiniz dövme motifini yapamayacağını düşündüğünden sizi vazgeçirmeye çalışıyordur. Bu konuda en iyi yöntem sanatçının çalışmalarını incelemektir. Dövme yaptıracağınız kişinin daha önce yaptığı işleri mutlaka inceleyin ve bu çalışmalar üzerinde dövmeleri daha güzel göstermek için bilgisayarda oynama yapılıp yapılmadığını iyi tahlil edin.
Dövme bir el sanatıdır. Bu yüzden dövmenizi devamlı incelemeyin onu bir bütün olarak görün ve dövmenizle gurur duyun. Dövmeniz sizin karakterinizi, gücünüzü, duygularınızı ve estetiğinizi yansıtacaktır. Bilin ki iyi bir dövmeye sahip olmak kıskanılan bir şeydir ve çevrenizdeki insanlardan olumlu veya olumsuz bir çok görüş alabilirsiniz. Dövmenizle barışık olun ve bu görüşlerin hepsine tebessümle karşılık verin. Herkes size tavsiyelerde bulunabilir fakat siz kendi araştırmanızı yapın. Bilinçli bir müşteri olarak kendinize güvenin sadece içinize sinen dövmeyi yaptırın. Dövmecinizin mantık çerçevesindeki tavsiyelerini dikkate alın. Ayrıca gittiğiniz sanatçının sizi anlayabilmesi de çok önemlidir. İyi bir dövmeci sizin ne istediğinizi çok iyi analiz etmelidir ve sadece sizi mutlu edecek dövmeyi yapmalıdır ne eksik ne de fazla. Ayrıca dövme her zaman geliştirilebilen, değiştirilebilen yada düzeltilebilen bir uygulamadır. Sıkıldığınız yada içinize sinmediği takdirde doğru sanatçılara ulaşırsanız size yardımcı olacaklardır. İlk defa dövme yaptıracaksanız, küçük dövmeler seçmek daha makul olacaktır. Çok küçük ve basit dövme motifleri yaptırmak, dövme yaptırmanın nasıl bir his olduğunu deneyimlemek için yapımı da kısa sürecek, kolay bir başlangıç olacaktır. Buna karşın tabii ki ilk seferinde çok büyük dövmeleri tercih edenler de vardır.
Yani hem iyi dövmeci olmanın hem de bilinçli bir müşteri olmanın bir çok şartı vardır. Eğer bu koşulları iyi analiz ederseniz içiniz rahat olsun, sağlıklı ve güvenli bir şekilde en güzel dövmelere sahip olabilirsiniz.
Sizi yansıtan dövmeyi doğru kişiye yaptırın sağlıklı ve mutlu kalın.
Bizler sanatçı isek sizler Sanat Eserisiniz..
Çağrı Güleryüz
22.10.2013
Dövme Kanser Yapar mı?
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahinin işlerinden birisi de cilt kanserleridir. En sık görülen cilt kanserleri arasında bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve malign melanom sayılabilir. Risk grubu ise Beyaz tenli renkli gözlü insanlardır. Çevresel faktörler ise toplam güneşe maruz kalma süresidir. Vücutta kansere dönüşebilecek cilt lezyonlarıda risk faktörleri arasında sayılabilir
Dövme cilt kanseri yapar mı?
Ben dövme üzerinde gelişmiş cilt kanseri görmedim. Gördüğümüz cilt kanserleri uzun yıllar güneş altında çalışan açık tenli insanlardı. Bilimsel literatüre bakmak için Pubmed i açtım. Dövme cilt kanseri arasındaki ilişkiyi araştıran makaleleri inceledim. Dövme üzerinden cilt kanseri gelişmesinin bilimsel değeri vardır ve yayın olarak bilimsel dergilerde kabul görür.
Dövmenin ne kadar yaygın olduğunu söylememe sanırım gerek yok. Cilt kanserleri de sık görülen kanserler arasındadır. 2012 yılına kadar 50 dövme üzerinde gelişmiş cilt kanseri bildirilmiş (Kluger N. 2012) Dövmeye siyasi yada dini olarak karşıysanız, bu yayınlar yeterli argüman oluşturur.
Bilim istatistik ile konuşur. Bilimsel gerçeklikten bahsedebilmek için İstatistiksel olarak anlamlı olması gerekir. Milyonlarca dövmeden 50 cilt kanseri gelişmesi İstatistiksel olarak yeterli kabul edilmez. Kluger ve arkadaşları cilt kanseri ve dövme arasındaki ilişkiyi tesadüfi olarak değerlendirmişlerdir.
Cilt kanseri ile sebep sonuç ilişkisi ancak ultraviole ışınları ile kurulabilir.Dövmenin bazı siyasi görüşler tarafından hoş karşılanmaması sonucu kanser yapar diyenlere, her siyasi görüş tarafından yaygın kullanılan kaş konturunun da bir dövme olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Dövme kanser yapar mı?
- Bilimsel olarak hayır
Güzel bir hafta dilerim.
Dr. Barış Çakır
www.bariscakir.com
kaynak: http://www.milliyet.com.tr/dr--baris-cakir/dovme-kanser-yaparmi--saglik-1908455/
Op. Dr. Barış Çakır'ın hakkımızdaki yorumu:
Barış Çakır
Tamer Güleryüz diğer dövme sanatçılarından farklı olarak plastik cerrahlarla beraber çalışır. meme kanseri nedeniyle memesi alınıp meme rekonstrüksüyonu yapılan hastalara meme başı ve areola boyama yapar. Çok güzel sonuçlarını gördüm. Tebrik ederim.
Dr. Barış Çakır